Προσοχή από απάτη!

spacer Προστατευτείτε από απάτες

Πως μπορείτε να προστατευτείτε αποτελεσματικά από απατεώνες.


Ο μεγάλος αριθμός των διαφημιστών στο Gigajob είναι σοβαρός και έμπιστος. Αλλά δυστυχώς υπάρχει και ένας μικρός αριθμός από ανεδείς απατεώνες του διαδυκτίου που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν ιστοσελίδες όπως για παράδειγμα τις αγορές εργασίας για τις μηχανορραφίες τους. Ενάντια σε αυτό μπορείτε να προστατευτείτε μόνοι σας. Για αυτόν τον λόγο διαβάστε παρακαλώ τις παρακάτω οδηγίες. Ο καλύτερος τρόπος προστασίας ενάντια των απατεώνων είναι η υγειής δυσπιστία σας. Μην αφήσετε να σας κοροϊδεύσουν και προετοιμαστείτε για τα συχνότερα κόλπα!

1. Κόλπο Αναζήτηση οικονομικών παραγόντων για το ξέπλυμα χρήματος
Κατηγορία: πολύ επικύνδυνο, συνήθως πολύ μεγάλη ζημιά

spacerΈτσι λειτουργεί το κόλπο: Σίγουρα έχετε ακούσει τον όρο "Fishing". Αυτό σημαίνει ότι άθελα δεχόμαστε Email, τα οποία προέρχονται δήθεν από την ίδια την τράπεζα και ζητήται μέσω μιας πρόφασης να συνδεθείτε στον λογαριασμό σας στο Onlinebanking. Τελικά μεταφερόμαστε στο συγκεκριμένο Link αλλά όχι στην ιστοσελίδα της ιδίας τράπεζας αλλά στην ιστοσελίδα των απατεώνων. Τα προσωπικά στοιχεία που έχουν εισαχθεί εκεί (Login, PIN, TAN) αποθηκεύονται από τους εγκληματίες και χρησιμοποιούνται για να κλέβουν χρηματικά ποσά από τον αριθμό λογαριασμού του θύματος. Εάν απατεώνες μετέφεραν κατευθείαν τα χρήματα στο δικό τους αριθμό λογαριασμου θα ήταν εύκολη η εύρεση τους και το πιάσιμό τους. Δυστυχώς έχουν έξυπνους τρόπους. Διαφημίζουν (π.χ. μέσω spam ή διαφημίσεων σε εκθέσεις για την απασχόληση) για ελεύθερους επαγγελματίες που τους ονόμασαν «οικονομικό παράγοντα» ή παρόμοια. Αυτοί έχουν το καθήκον να ελέγχουν τις πληρωμές του λογαριασμού τους που ελήφθησαν (δηλαδή: τα κλεμμένα χρήματα των θυμάτων του fishing) για πλούσιες προμήθειες (συχνά 10% ή περισσότερο) σε μεταγενέστερο για τις τράπεζες και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τον τρόπο (π.χ. μέσω της Western Union) για να σταλθεί σε συγκεκριμένο πρόσωπο (π.χ. στην Πετρούπολη).Στον «οικονομικό παράγοντα» εξηγείται ότι αυτός είναι ένας υπάλληλος της εταιρείας στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Αντί αυτού, ο «οικονομικός παράγοντας" έχει καταστραφεί, καθώς και τα phishing θύματα στο τέλος: τα χρήματά έχουν εξαφανιστεί, δεν μπορεί να λάβει τα χρήματα του phishing θύματος, και το γραφείο του εισαγγελέα ερευνά για απάτη υπολογιστή, υποβοήθηση και συνέργεια του ξεπλύματος χρήματος και παραβίαση του τραπεζικού νόμου.

2. Κόλπο Το κόλπο "Πρώτα η πληρωμή"
Κατηγορία: επικίνδυνο, εν μέρει μεγάλη ζημιά

Έτσι λειτουργεί το κόλπο:spacer Σας προσφέρεται μια τέλεια θέση εργασίας αλλά πρέπει πρώτα να πληρώσετε ένα χρηματικό ποσό για παράδειγμα μεσιτικά, τέλη για την καταχώριση στο ίντερνετ ή στο τράπεζα αρχείων, υλικά πληροφοριών ή για φυλλάδια, για ειδικά Software ( τα οποία τα χρειάζονται δήθεν για την δουλειά στο σπίτι), για ένα σεμινάριο εισαγωγής, εισφορά μέλους, "Ασφάλεια", "τέλος προστασίας", κλπ. Μόλις έχετε πληρώσει, τα χρήματα εξαφανίζονται και το άτομο επαφής δεν είναι πλέον διαθέσιμο.

Έτσι, μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας: Ένας αξιόπιστος εργοδότης δεν απαιτεί ποτέ μια αμοιβή εκ των προτέρων. Τέτοιες τολμηρές αξιώσεις πρέπει να αγνοηθούν και να μην πληρωθούν.
3. Κόλπο Το κόλπο για τον "ακριβό αριθμό τηλεφώνου"
Κατηγορία: επικίνδυνο, σχετικά μεγάλη ζημιά

spacerΈτσι λειτουργεί το κόλπο: Ακόμη και εδώ θα σας γίνει μια ενδιαφέρουσα προσφορά εργασίας. Για περισσότερες πληροφορίες πρέπει να καλέσετε έναν ύποπτο αριθμό τηλεφώνου. Με την πληκτρολόγηση του 0190-, 0900-Αριθμών τηλεφώνων ή ξένου κωδικού αριθμού μπορεί εν μέρει να σας δημιουργηθούν μεγάλα κόστη, από τα οποία έχουν και οι απατεώνες κέρδος. Στο τέλος θα έχετε έναν υψηλό λογαριασμό τηλεφώνου εξαιτίας μιας ηχογράφησης που ακούσατε και χωρίς να έχετε δεί μια ενδιαφέρουσα εγασία.

Έτσι μπορείτε να προστατευτείτε: Ένας σοβαρός πάροχος εργασίας δεν θα σας ζητήσει ποτέ να υποβάλετε αίτηση για εργασία ή να πληροφορηθείτε μέσω ενός ακριβού κωδικού αριθμού. Μη δίνετε σημασία σε τέτοιες αγγελίες και μην πάρετε τηλέφωνο.
4. Κόλπο Το κόλπο "Σύστημα πυραμίδων"
Κατηγορία: συνήθως αναξιόπιστο

Έτσι λειτουργεί το κόλπο: Ακούγετε σαν ένα παραμύθι. Διαφημίζετε σε μερικούς ανθρώπους,οι οποίοι με τη σειρά τους κάνουν διαφήμιση σε ανθρώπους, οι οποίοι με τη σειρά τους, κάνουν διαφήμιση σε άτομα και στη συνέχεια, πωλούν όλα τα τυχόν μεγάλα προϊόντα ή υπηρεσίες. Και σε όλες αυτές τις πωλήσεις έχουν μεγάλο κέρδος. Όπως στις αλυσιδωτές επιστολές το πράγμα γίνετε πράξη, και στο τέλος (τουλάχιστον)υπάρχει πάντα ένας ηττημένος - που είναι αναμφίβολα εσείς ο ίδιος.
spacer Οι υποψίες σας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα μεγάλες όταν το προϊόν ή η υπηρεσία η ίδια δεν είναι πραγματικά αξιέπαινη ή αξιόπιστη, εάν σας έχουν υποσχεθεί παραμυθένιους μισθούς εάν καταβάλλονται αποκλειστικά σε βάση προμήθειας - ή πρέπει να παρέχεται ακόμα και κάθε (οικονομική) είσοδος. Συχνά έρχεται σε τέτοια συστήματα διανομής, να πουλάτε στους φίλους και τους συγγενείς σας υπερτιμημένα κουταμάρες με προμήθεια - στην εσφαλμένη ελπίδα κάποτε έστω και μία φορά να έχετε ένα πλεονέκτημα από αυτό. Αυτό λειτουργεί, αλλά μόνο πολύ σπάνια. Έτσι, μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας: Προσοχή στις προσφορές στον τομέα των Multi-Level-Marketing (MLM), το μάρκετινγκ δικτύων, πολυ-επίπεδο μάρκετινγκ και συστήματα πυραμίδων. Αυτή είναι μια αγορά για τους επαγγελματίες. Εδώ υπάρχουν εκτός από λίγες αξιόπιστες εταιρείες, δυστυχώς, πάρα πολλά μαύρα πρόβατα που θέλουν να ρίξουν στάχτη στα μάτια σας. Να είστε καχύποπτοι και ελέγξτε όλες τις προσφορές προσεκτικά. Σε περίπτωση αμφιβολίας: Μείνετε μακριά!
Άλλες ενδείξεις για αναξιόπιστες πρoσφορές εργασίας
  1. Ασαφεις και ελλιπείς πληροφορίες για την δουλειά και τον τομέα απασχόλησης ("καμία ασφάλεια", "τέλειο σχέδιο επιτυχίας" κλπ.)
  2. Ελλιπείς πληροφορίες για τον εργοδότη (κανένα όνομα της εταιρείας, καμία αναφορά του κλάδου)
  3. Κομπαστικές, μη πραγματοποιήσιμες υποσχέσεις: "μεγάλο εισόδημα για λίγη δουλειά", "Διπλασιάστε το εισόδημά σας" κλπ.
  4. Μεγάλη προσοχή χρειάζετε ιδιαίτερα σε τομείς στους οποίους δήθεν ψάχνονται δουλειές με καλή πληρωμή: Θέσεις εργασίας σε εξέδρες άντλησης πετρελαίου, εργασία στο εξωτερικό (όπως στις χώρες του Κόλπου), που εργάζονται από το σπίτι και μερικής απασχόλησης με "ονειρικό εισόδημα" κλπ.

    Ιδιαίτερα δύσπιστοι θα πρέπει να είναι κανείς σε θέσεις εργασίας που ακούγουνται πολύ καλές για να είναι αληθινές - ή απλά για να προσφέρονται σε δημόσια αγορά εργασίας: π.χ. πρέπει να πληρωθεί για τηλεοπτικές ταινίες, οδηγός δοκιμών για τα αυτοκίνητα εταιρειών, την εμφάνιση σε περιοδικό με μοντέλα, κλπ.